Samenwerkingsverband Zorg Ondernemend Netwerk, kortweg ZON
Samenwerkingsverband Zorg Ondernemend Netwerk, kortweg ZON
Ambulante begeleiding voor volwassenen (WMO) en kinderen tot 18 jaar (JeugdWet)
Sinds 2021 ben ik lid van Zorg Ondernemend Netwerk, kortweg ZON. Dit is een coöperatie van gelijkgestemde professionals die ambulante begeleiding bieden via WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en de jeugdwet in onder meer Apeldoorn, Epe, Brummen, Hattem, Heerde, Voorst en Zutphen.
Als leden van ZON begrijpen wij dat het leven soms (te) ingewikkeld en (te) zwaar is. Wij beschikken allemaal over levenservaring, professionele ervaring en theoretische kennis op heel diverse vlakken. Wij helpen jou bij het vinden van oplossingen die voor jou werken, op maat en zo lang dat nodig is.
Wij werken ROND
Om de gelijkwaardigheid in begeleidingsrelaties te vergroten, werkt ZON met de volgende kernwaarden:
Ruimte
In onze begeleiding is RUIMTE voor jouw ervaringen en verhalen. Het levensverhaal is belangrijk en daar maken we tijd voor. Er is ruimte voor emoties en gevoelens. Ze mogen er zijn omdat ze onderdeel zijn van het proces om tot verandering te komen. Er is ruimte voor stiltes, denkpauzes en we passen het tempo van de begeleiding aan, waardoor je rust en ontspanning gaat ervaren.
Openheid
We streven naar OPENHEID. Wanneer het helpend is, vertellen wij over onze ervaringen. We luisteren zo veel mogelijk onbevangen en zonder oordeel en we doen ons best om alles bespreekbaar te maken binnen de begeleidingsrelatie. Onderdeel van de openheid is dat we jou uitnodigen om te delen wat je bezighoudt, ook als dat kritiek is op ons als begeleider. Wij doen wat in ons vermogen ligt om jouw zelfvertrouwen en assertiviteit te vergroten.
Nieuwsgierigheid
NIEUWSGIERIGHEID in jouw belang. Wij gaan samen met jou op onderzoek naar mogelijkheden. De vragen die we stellen zijn gericht op het vergroten van jouw inzicht. Zo ontdek jij wat jou beweegt en motiveert. Je leert jezelf beter kennen en je wordt ook nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk is. Door nieuwsgierig te zijn, worden we, als begeleiders, regelmatig positief verrast.
Duidelijkheid
DUIDELIJKHEID is de laatste kernwaarde en misschien wel de belangrijkste. We maken grenzen, kaders en verwachtingen bespreekbaar. We doen ons best om betrouwbaar te zijn en bieden onze excuses aan als dat een keer niet lukt.
“Weten waar je aan toe bent” is een belangrijke behoefte van de meeste mensen en daar is aandacht voor. We doen ons best om informatie te geven, zodat jij (weer) in staat bent om beslissingen te nemen die goed zijn voor jouw welzijn. Alles wat we doen gaat in overleg met jou en is gericht op eigen regie.
Het streven van ZON is om jouw eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten binnen je mogelijkheden. Hiervoor gebruiken we drie begeleidingsvormen: zelf doen, samen doen of overnemen.
De visie van ZON:
Ieder mens is eerst MENS
Mensen komen tot hun recht als zij gehoord, erkend en gezien worden voor wie zij zijn.
Mensen zijn uniek; iedereen heeft een eigen mix van ervaringen, emoties en gedachten.
Mensen zijn in staat om hun eigen oplossingen te vinden, binnen hun eigen mogelijkheden.
De missie van ZON:
Ondersteuning die passend, laagdrempelig en dichtbij is
ZON laat elke dag zien dat aansluiten bij mensen, ongeacht hun beperking, aandoening of klachten, oplevert dat mensen binnen hun mogelijkheden zo zelfstandig en zelfredzaam mogelijk hun leven vormgeven. ZON doet dat wat nodig is om weerbaarheid, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van mensen te vergroten door naast hen te staan en duurzame veranderingen tot stand te brengen.
Kwaliteit maakt het verschil
ZZP’ers van ZON leren nog elke dag en blijven daardoor nieuwsgierig. Het zit in ons DNA om het elke dag beter te doen. In de zeven jaar dat ZON nu begeleiding biedt, lukt dat heel aardig. ZON is een lerende organisatie die zich continu professionaliseert door middel van intervisie, scholing en samenwerken.
ZZP’ers van ZON werken met een trauma sensitieve benadering die deels stoelt op ervaringskennis en deels stoelt op theoretische kennis.
Kwaliteit zit in de gelijkwaardigheid van contacten. Door ruimte te creeren en open en onbevangen te werk te gaan, bouwen ZZP’ers van ZON aan veiligheid, vertrouwen en ontspanning voor alle betrokkenen.
We spannen ons in om te zeggen wat we doen en te doen wat we zeggen. We bespreken de mogelijkheden én de onmogelijkheden in heldere taal. Bij ZON weten onze clienten wat ze aan ons hebben. En dat is soms niet leuk, maar wel duidelijk.
Kwaliteit van hulpverlening is afstemmen op, aansluiten bij en met respect omgaan met degene die hulp nodig heeft. Samen werken naar een resultaat waar clienten tevreden mee zijn en waarmee zij met vertrouwen hun eigen leven weer oppakken.
Waarom ik ambulant begeleider ben geworden?
Ik realiseerde me op een gegeven moment, door gesprekken met anderen, dat datgene wat ik deed in mijn yogalessen ook prima toepasbaar is in de individuele begeleiding van mensen die vastgelopen zijn. Daarom ben ik naast mijn yogaschool me ook gaan inzetten voor mensen die WMO begeleiding nodig hebben. De cliënten die ik begeleid via ZON, ondersteun ik bij het vergroten van hun lichamelijke en psychologische gezondheid en waar nodig help ik ook bij het regelen van praktische zaken.
Wat ik vaak terugkrijg van anderen is dat ik een warme persoonlijkheid ben die motiveert, inspireert, rustig, geduldig en vakkundig is.
En ook met een vleugje humor want er wordt al te weinig gelachen in deze maatschappij.
Ik ben gediplomeerd yoga/meditatie docente, creatieve – en eclectisch psychotherapeute. En die expertise zet ik in in de ambulante begeleiding.
In mijn rugzak zitten vele tools die ik kan inzetten tijdens de ambulante begeleiding zoals: NLP, rouwverwerking, communicatie vaardigheden, sociaal panorama, innerlijk kind werk, geweldloze communicatie, creatieve therapie, pijnregulatie en stresshantering. Ik volg regelmatig diverse opleidingen en workshops voor mijn eigen ontwikkeling en om de kwaliteit in mijn werk te waarborgen.
Samen kijken wij wat het beste bij je past.
In de kern willen wij allemaal gelukkig zijn.
Het uitgangspunt van mijn begeleiding is dat ik als ambulant begeleider jou je eigen kracht laat ontdekken en ondersteun waar nodig is.
Ik vind het belangrijk dat jij je gezien en gehoord voelt.
Heb jij rust, ontspanning, zelfvertrouwen en overzicht nodig?
En kom je er zelf niet uit? Ik vind het heerlijk om dit pad samen met je te lopen, zodat jij het beste uit jezelf kan halen.
Nieuwsgierig geworden? Dan nodig ik je van harte uit voor een gesprek om elkaar te ontmoeten.
Mail naar: ingeborg@zorgondernemendnetwerk.nl